Kastamonu’da Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor
Dengesiz yağışlar şeker pancarının verimini de düşürdü
Kastamonu’da şeker pancarı hasadı devam ediyor
KASTAMONU – Kastamonu Şeker Fabrikasında işlenmek üzere üretilen şeker pancarının hasadı devam ediyor. Üreticiler bu yıl yağışların istikrarsız olması nedeniyle verimde düşüş yaşandığını ve alım fiyatlarından memnun olmadıklarını belirtti.
Türkiye’de şeker fabrikalarında şeker üretimi için pancar yetiştiren üreticiler, hasadına devam ediyor. Özel makinelerle hasat yapıp ürünlerini bölgeye en yakın fabrika olan Kastamonu Şeker Fabrikası’na teslim eden Kastamonu’daki şeker pancarı üreticileri hummalı bir şekilde çalışıyor. Kastamonu’da en çok pancar yetiştirilen Devrekani ve Seydiler ilçelerinde çiftçilerin zorlu pancar hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Bölge halkının geçim kaynağı olan Seydiler’de ekilen şeker pancarı, büyük emeklerle tarladan çıkarıldıktan sonra Kastamonu Şeker Fabrikasına teslim ediliyor.
Özellikle bahar aylarında yağışların dengesiz olması nedeniyle tarlalarını ekime hazırlayamayan üreticiler, bu yıl yoğun yağışlar nedeniyle verimin düşük olduğunu söyledi. Alım fiyatlarının düşük olmasının yanı sıra verim kaybından da şikayetçi olan üreticiler, pancar ekimine devam edeceklerini kaydetti.
Kastamonu’nun 133 köyünde 2 bin 920 çiftçinin 81 bin 580 dekar alanda ekimi yapılan şeker pancarından bu yıl 425 bin ton hasat bekleniyor.
“Üretmek için çok çalışıyoruz”
Kastamonu’nun Seydiler ilçesinde pancar yetiştiricisi Cihan Hasanbaşoğlu, “Kastamonu’da 5 yıldır pancar yetiştiriyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da pancarda hasat dönemi başladı. Kazasız bir şekilde hasat yapıyoruz, inşallah, dilerim” dedi. Tüm üreticilerimize güzel ve kazançlı bir dönem. Bereketli olmasını diliyorum ama güzel de olabilir.” Kuşkusuz bizim gibi pancar üreticilerinin büyük çoğunluğu bu yıl bize verilen fiyattan memnun değil. Yine de Allah bize rahmet etsin diyoruz. Sahada rahmet vardır diyoruz. Tek bir pancarı bile israf etmeden fabrikaya ulaştırabildiğimiz kadar pancarı ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz bu işin içindeyiz. Yerli olduğumuz için hesaplamaların nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Maalesef tarla kiraları belli oranda arttı. Pancarın karlı olduğunu söyleyerek çok yüksek fiyatlar vermeye başladılar. İlaç fiyatları arttı, mazot fiyatları arttı. Bu artışlar karşısında pancar üretimi için çalışıyoruz ve çaba harcıyoruz. Anla. Alın terimizle üretmek için çalışıyoruz. Ne yazık ki birileri bu ilgiyi ve üretimimizi engellemeye çalışıyor gibi görünüyor. Eğer ekim yapmazsak tarlalarımız boş kalacak. En azından ülkemiz için üretelim, üretelim ki ülkemize ve kendimize faydalı olalım. Önümüzdeki yıllarda fiyatlarda iyileşme olacağını düşünüyoruz” dedi.
“Baharda aralıksız yağan yağmurlar nedeniyle bu yıl rekolte düşüktü”
İlkbaharda hemen hemen her gün yağan yağmurların bu yıl verim düşüklüğüne neden olduğunu belirten Hasanbaşoğlu, “Kastamonu’da bol miktarda pancar ekimi yapmamızın nedeni ilimizdeki karasal iklimin sert olması dolayısıyla yumrulu bitkilerin yetişmesidir. Biraz daha sorunsuz. Allah razı olsun, devletimiz bize sulama imkanı verdi.” Pancarlarımızı istediğimiz zaman sulayabiliyoruz. İşimize yaradı ama ne yazık ki bu yıl iklim koşulları oldukça sert oldu. İlkbaharda 45 gün boyunca neredeyse her gün yağan yağmurlar bu yıl rekoltenin düşük olmasına neden oldu. Bu sene verimimiz iyi olsaydı daha iyi olurdu. En azından çabalarımızın karşılığını alırdık. İlkbaharda çok yağmur yağdığı için tarlayı hazırlayıp pancar dikimini yaptığımız nisan ayının ikinci haftasında pancar ekimine başlıyoruz ve mayıs ortasına kadar alanlara pancar ekiyoruz. Ekim haftamız Nisan ayı sonuna doğru. Bu çakışıyor. Maalesef nisan ayında yağan yağmurdan dolayı sahaya bile giremedik. Çamurun ve yağmurun çok olması tarlayı ekime hazırlamamıza engel oldu. Pancar ekme gününü bulduğumuzda hızla tarlaya girip ekim yapmamız gerekti. Bu da çamura rastladı. Çamurla karşılaştığı için uygun bir taban hazırlığı yapılmadı ve tohumlar dışarıda kaldı. Bunu hızla şiddetli yağmurlar takip etti. Bunların birçoğu pancar üretimimizi olumsuz etkiledi ve engelledi” dedi.
Bu yıl 130 dönüm alana pancar ekimi yaptıklarını anlatan Hasanbaşoğlu, “Maalesef bu yıl beklentilerimizin karşılanmayacağını düşünüyorum. Durum iyi değil, hasada yeni başladık, uzun süredir hasat yapıyoruz. 10 gün. Henüz bitirmedik. Bitirdikten sonra ortalamayı hesaplayıp durumumuza ona göre bakacağız.” .