Haber

Yusufeli’nde su yüksekliği 46 metreye ulaştı; asma köprü gitti

ARTVİN’de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen ve su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nın su yüksekliği 46 metreye ulaştı. Eski Yusufeli-Erzurum karayolunun bitişiğindeki Irmakyanı köyü, havzadaki 20 milyon metreküp su seviyesiyle kısmen sular altında kaldı. Tek ulaşımın sağlandığı asırlık asma köprünün sular altında kaldığı köye gidenler, uzaktan son kez evlerine baktı.

275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 5. en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve temeli 26 Şubat 2013’te atılan hidroelektrik santralinin (HES) inşaatı tamamlandı. Çoruh’ta tamamlandı. 558 megavatlık gücüyle ülke ekonomisine yılda 5 milyar lira katkı sağlayacak proje ile gövdesi dikey ve yatay düzlemlerde kavisli formda tasarlanan dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel gücü ortaya çıkacak. yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilovatsaat elektriğe dönüştürüldü. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip olan baraj; 29 Mayıs 2023’te elektrik üretimine başlayacak. 2,5 milyon nüfusa sahip Antalya gibi Türkiye’nin 5’inci büyük ilinin enerji ihtiyacına ek olarak baraj, 750 bin yerli ve 750 bin kişinin ihtiyaç duyduğu elektriği üretebilecek. milli otomobil Toggs.

SU SEVİYESİ 46 METREYE ÇIKTI; TARİHİ KÖPRÜ TEMELİNDE KALDI Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 22 Kasım’da düzenlenen törenle su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nda yaklaşık 20 milyon metreküp su depolandı. Yusufeli Barajı’nda su seviyesi 46 metreye ulaştı ve eski Yusufeli-Erzurum karayolunun bitişiğindeki Irmakyanı köyü kısmen sular altında kaldı. Tek ulaşımın sağlandığı asırlık asma köprünün sular altında kaldığı köye gidenler, evlerine uzaktan son kez bakıyor. ‘Hem mutluyuz, hem hüzünlü’ Köyden taşınanlardan Zeki Küçükalkan, “Biz burada doğup büyüdük. Bir bakıma üzgünüz, toprağımız, hatıralarımız, ata topraklarımız sular altında. “Bir bakıma bu barajın devletimizin kalkınması için yapılması gerekiyordu; inşa edilmişti. Hem seviniyoruz, hem üzülüyoruz.” Ömer Küçükalkan, “Yarım asrı aşkın süredir bu köyde yaşıyorum. Anılarımız ve deneyimlerimiz tarih olacak. Sular altında kalacak köyümüzü son kez gelip görüyoruz.” diyen Rabia Akyürek, “Çok güzel hislerim var. Geçen yıl babamı kaybettim; bu ocak. Evet baraj çok önemli ama evleri sular altında görünce içim acıyor. O köprüyü asla unutmayacağız.” dedi.YENİ YUSUFELİ

İlçe merkezi ve 7 köyün baraj suları altında kalacağı Yusufeli, Yansıtıcılar’da 24 milyon metreküp kazı ve 10 milyon metreküp dolgu ile oluşturulan 153 hektarlık alana yeni yerleşim alanları yapıldı. Devlet dairesi, karakol, jandarma, adliye, ilk ve ortaokul, lise, müftülük, öğretmenevi gibi kamu binaları 3 bölgede 10 etapta inşa edildi. Dağların eteğinde oluşturulan yeni yerleşim birimlerinde 3 bin 205 konutun yanı sıra yerel mimaride 2 katlı modern konutlar yapıldı. Toplam 34 milyar liralık yatırım kapsamında 69,2 kilometresi tünel olmak üzere köprü ve viyadüklerden oluşan 110 kilometrelik yeni yol ağı oluşturuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu