Haber

Dünyada 5 yılda 14 milyon kişi işini kaybedecek: Yapay zekanın etkisi nedir?

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 800’den fazla şirket temsilcisiyle yaptığı anketlere dayanan yeni bir raporu, önümüzdeki 5 yıl içinde dünya çapında 14 milyon işin kaybedileceğini ortaya koydu.

CNN International’a göre her yıl İsviçre’de düzenlenen Davos Zirvesi’nde siyaset ve finans dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren WEF raporu, ankete katılan şirketlerin 2027 yılına kadar 69 milyon yeni istihdam yaratırken, 83 milyon yeni istihdamı sonlandıracağını belirtiyor. . beklediklerini gösterdiler. Bu, mevcut istihdamın yüzde 2’si veya 14 milyon iş kaybı anlamına geliyor.

YAPAY ZEKA ETKİSİ NASIL OLACAK?

Buna göre önümüzdeki beş yılda yaşanması beklenen iş kayıplarına yol açması beklenen birçok faktör var. Örneğin, yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş, iş yaratma açısından değerli olacaktır; Ancak, daha yavaş ekonomik büyüme ve yüksek enflasyon iş kayıplarını beraberinde getirecek faktörler olacaktır.

Öte yandan yapay zeka teknolojisinin kullanımının hem olumlu hem de olumsuz bir etkisi olacaktır. Bir yandan şirketlerin yapay zeka teknolojisini kullanmak için yeni çalışanlara ihtiyacı olacak. Bu kapsamda veri analistleri, veri bilimcileri, makine öğrenimi uzmanları ve siber güvenlik uzmanlarının istihdamı 2027 yılına kadar yüzde 30 artacak.

Ancak diğer yandan yapay zeka kullanımının yaygınlaşması birçok işletme için riskli olacaktır. WEF raporuna göre, 2027 yılına kadar muhasebe ve idari işlerde çalışan 26 milyon kişinin işten çıkarılması bekleniyor. Veri giriş personeli ve yönetici sekreterlerinin de en yüksek iş kayıplarını yaşaması bekleniyor.

İŞİN YÜZDE 34’ÜNÜ MAKİNELER YAPAR

Raporda paylaşılan bilgilere göre ChatGPT gibi yapay zeka robotları son zamanlarda fark edilse de şu anda iş yerlerindeki işlerin sadece yüzde 34’ü makineler tarafından yapılıyor. Bu, 2020’den bu yana çok küçük bir artış gösteriyor.

2020 yılında takvimler 2025’i gösterdiğinde işverenler tüm işlerin yüzde 47’sinin makineler tarafından yapılacağını tahmin ediyordu. WEF’in yeni raporunda 2027’ye göre güncellenen bu oranın yüzde 42’ye düştüğü görüldü. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu