Yaşam

Yıllardır direnen tescilli miras yok oluyor: Ciğerciler Evi çöktü

ANTALYA –Antalya’nın Elmalı ilçesinde tarihi araştırma iddiası olan tescilli yapı Ciğerciler Evi, ilgili kurumlara verilen dilekçelerdeki ‘Yıkılacak’ uyarılarına rağmen önlem alınmayınca dayanamayıp çöktü.

Savaş Yıldırım.

1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden bir grup tarafından çizilip kayıt altına alınan Ciğerciler Evi’nin şu anki sakinlerinden Savaş Yıldırım, koruma altına alınan binanın korunması ve onarımı için birçok kez başvuruda bulunduklarını söyledi. 2013’ten beri yıkım tehdidine rağmen bir sonuç alamadılar. belirtilmiş.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurduklarını belirten Yıldırım, “En son 6 ay önce dilekçe verdik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü 3 kişilik bir ekip gönderdi. Binayı incelediler ve gittiler ama ses çıkmadı. Geri dönüp bilgi bile vermediler” dedi.

Ciğerciler Evi’nin tavanı çöktü
sonraki resim

HALA MÜDAHALE ETMEYİN

Evin uzun süredir çökme emareleri verdiğini, ahşap duvarlardan ve çatıdan çatırtı sesleri geldiğini belirten Savaş Yıldırım, “Tescilli yapı olduğu için çivi bile çakamıyoruz. Zaten proje yaptıracak, restore ettirecek gücümüz de yok. İlgili kurumların onu eski haline getirmeye yönelik tüm girişimleri başarısız oldu. Nihayet beklenen oldu, Ramazan Bayramı’nın ilk günü ev çöktü. Bu evde bir aile olarak yaşıyoruz. Bize bir şey olmadı ama binada büyük hasar var. Ancak hala müdahale edilmedi. Vakıflardan ve İl Kültür Müdürlüğü’nden kimse yok” dedi.

REHA GÜNAY KİTAPTA AÇIKLADI

Eski çarşıları, arastaları ve dar sokakları ile zengin bir kültürel mirasa sahip olan Elmalı, çift cumbalı ve açık sofalı ahşap evleriyle de özgün bir yapıya sahiptir. Günümüze kadar birçok karakteristik özelliğini korumayı başaran Elmalı konutlarının büyük çoğunluğu tescilli kültür mirası statüsündedir.

Reha Günay’ın kitabında
işlemeli kapı

Yaklaşık 500 yıllık olduğu belirtilen bu evlerin ahşap dokusunda bölgenin zenginliği olan sedir ağaçları yoğun olarak kullanılmış. Süslemelerdeki stilize ağaçları, çiçek motifleri ve altı köşeli yıldızları ile Anadolu kültürünü yansıtan eşsiz örneklerin ortasındadır. Toklular Mahallesi, Taksim Caddesi’nde yer alan Ciğerciler Evi de bu eşsiz yapılardan biridir. Reha Günay’ın hazırladığı ‘Elma ve Yerel Mimari’ adlı kitapta detaylı bir şekilde anlatılan ev iki katlı. Özellikle evin sokağa bakan kapı ve çatı süslemeleri enderdir.

‘CİĞERCİLER EVİ’ İSMİ İLE TESCİLLİDİR

‘Ciğerciler Evi’ olarak tescillenen iki katlı ahşap binanın ön cephesi sokağa bakıyor. İki yanı bitişik olan tarihi konutun arka cephesi bahçeye açılmaktadır. İşlemelerinde Anadolu motiflerinin kullanıldığı ahşap yapıda, girişin iki yanında çiçeklik nişleri yer almaktadır. Çift kanatlı bir kapıdan girilen ahşap yapının iç kısmında yüksekliği bir metre olan karşılama salonuna dar bir merdivenle ulaşılmaktadır. Merdiven altındaki ocaklı küçük odanın bitişiğindeki taş leğenin çamaşır yıkamak için kullanıldığı iddia ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu